Är det kvinnligt med gardiner?

Hur stor är skillnaden mellan män och kvinnor när det kommer till inredning. Är det bara kvinnor som intresserar sig för gardiner? Och är det bara män som inreder ett rum i källaren, med biostolar och avancerad projektor? Kan det vara så att det är mer komplicerat i verkligheten?

Är det kvinnligt med gardiner, så till vida att det bara är kvinnor som intresserar sig för detta? Och det här med att inreda ett rum i källaren för att kunna ägna sig åt sitt specialintresse, är det bara män som gör det?

Gardiner för alla

Wave i Stockholm, som säljer gardiner och kornischer, har en stor andel män bland sina kunder. En gardin har nämligen flera användningsområden. Det handlar inte bara om att stänga ute en del av ljuset utifrån. Andra syften gardinen kan ha är att:

  • Förändra intrycket av rummet, genom att få det att kännas större eller mindre. Detta kan uppnås genom gardiner av olika form och längd. 
  • Förändra stämningen i rummet, genom färg och form. Prickiga, blommönstrade eller enfärgade gardiner ger helt olika upplevelse av rummet. Tillsammans med tapeter och konst på väggarna bildar gardinerna en helhet.
  • Dämpa ljudet och minska draget. Tunga gardiner absorberar ljud, både utifrån och inifrån rummet. I ett dragigt hus kan gardinerna också ha en isolerande effekt.
Kvinna drar undan gardiner

Det går knappast att säga att dessa användningsområden är specifikt manliga eller kvinnliga. Även en man kan vilja få ett rum att kännas större, eller stänga ute starkt solljus. 

Hur är det då med den s.k. mancaven – är den verkligen en manlig företeelse?

Sveriges bästa mancave – en womancave!

I radhusområdet Carlslund i Upplands Väsby finns en källare som inretts till en riktig mancave. Så här beskrivs rummet:

Rummet är fyllt av sju lyxiga svarta biofåtöljer och längst fram hänger en projektorduk som täcker hela väggen. Alla väggar är klädda med svart tyg och ljuddämpande paneler.
Taket är nedsänkt och klätt i en svart akustikduk. Genom duken tränger 1500 optiska fiberljus fram, som en stjärnhimmel. Ovanför de mellersta stolarna formar ljusen ett hjärta.

Mitt i

Det är dock inga män som skapat denna mancave, utan två kvinnor: Ylva och Linda, tillsammans med sin dotter. Faktum är att rummet deltog i en tv-sänd tävling, där Sveriges bästa mancave skulle utses.