Blommor till mors dag, och till fars

Snart är det mors dag. Det är en dag som många uppmärksammar genom att köpa blommor eller choklad till mamma. Till fars dag, som infaller i november, är det inte lika vanligt med blommor. 

Vad köper man till mors dag? Många väljer blommor eller choklad. Det är en vanlig uppfattning att kvinnor är extra förtjusta i blommor, men är det verkligen så? Och om det skulle vara så, är det därför blommor är så populära till mors dag? Kan det inte ha med datumet att göra?

Mors dag i blommornas tid

Mors dag infaller i Sverige den sista söndagen i maj. Det är en tid då allting blommar, men det innebär inte att vi tröttnat på blomsterprakten. Även inomhus vill vi ha blommor. Kanske har det att göra med att det ofta snöar så sent som i april, även i de södra delarna av landet. I fjällen kan snön ligga kvar in i maj, och även om många uppskattar detta finns det också många som vill ha en blomma på bordet. Det är ingen tillfällighet att mors dag är en av de viktigaste högtiderna för blomsterhandlare. 

Vad köper man till fars dag?

Till fars dag, som infaller i november, är det vanligare med slipsar och manschettknappar som presenter. Detta trots att november är en mörk månad, då många svenskar skulle må bra av lite blomsterprakt. Det gäller såväl kvinnor som män. Och finns det egentligen något som säger att män är mindre intresserade av blommor, och av växter i största allmänhet, än kvinnor. Säg “trädgårdsmästare” och många ser nog en man framför sig. Säg “florist” och många tänker nog automatiskt att det är en kvinna. I verkligheten finns det dock ungefär lika många män som kvinnor i båda yrkesgrupperna.

Vill du veta vad barn vill hälsa till sina fäder i samband med fars dag? Titta då på det här klippet.