Måste barnskor vara könade?

Det finns klädmärken som bara vänder sig till män. Och det finns klädmärken som bara vänder sig till kvinnor. Den stora majoriteten av märken har dock kollektioner för både män och kvinnor, och trenden går mot mer och mer unisex. När det gäller barn ser det dock annorlunda ut. 

Om du surfar in på en affär som säljer barnskor på nätet kommer du att se att skorna sällan är uppdelade på pojk- och flickmodeller. Om du istället går in på en sajt för barnkläder ser det annorlunda ut. Det kan tyckas paradoxalt, med tanke på att det talas så mycket om genus och könsroller idag. Men det har ju visat sig att motsatser har en tendens att förstärka varandra. 

Barnskor

Föräldrar efterfrågar könsneutrala barnkläder

För tio år sedan startade en mamma ett upprop för fler unisexplagg på barnavdelningarna. Trenden har dock inte gått i den riktning som hon ville se. Enligt forskning som publicerades 2018 blir kläderna på barnavdelningen mer och mer könsuppdelade

Vad kan då du som förälder göra för att motverka detta? Om du tar med din dotter till en affär som säljer barnkläder kommer hon snabbt förstå, mycket p.g.a. hängningen, vilka plagg som är tänkta för flickor. Som en följd av detta kommer hon att välja något därifrån. Om du gör samma sak med din son kommer resultatet att bli liknande, men med kläder från pojkavdelningen.

Barnkläder idag och igår

Prova istället att handla på nätet. Visst finns det webbutiker som har kläderna uppdelade efter kön, men det blir inte lika uppenbart för barnet som när ni går till en fysisk butik.

Att handla på nätet kan kännas nytt, men faktum är att barnkläderna länge var unisex. Det var först på 1900-talet som “behovet” av att skilja på pojkar och flickor genom kläder och frisyrer uppstod. Dessförinnan var det i västvärlden vanligt att barn av båda könen hade långt hår, och var klädda i vita klänningar. En klänning gjorde det lätt att byta blöja, och när den blivit för fläckig kunde man bleka den.