Vem tar hand om fönstren?

Måste en hantverkare, som arbetar exempelvis med fönsterrenovering, vara en man? Är inte fönsterrenovering en syssla som lika gärna kan utföras av en kvinna? 

Vem är det traditionellt som fixar saker i hemmet? Många skulle kanske säga att det är mannen som gör det: de tänker på Arga Snickaren, Martin Timell, Ernst Kirschsteiger m.fl. Men det är inte säkert att medierna speglar verkligheten. Kan det i själva verket vara så att kvinnorna är lika aktiva som männen när det kommer till hantverksarbeten som utförs i det egna hemmet, eller i någon annans hem?

Fönsterrenovering kan tjäna som exempel här. Det är ett hantverk som funnits lika länge som det funnits fönster, men som varit hotat i takt med att många gamla träfönster bytts ut mot “underhållsfria” fönster i pvc eller aluminium. Dessa fönster kan inte underhållas, utan måste bytas ut när de inte fungerar längre. Ett träfönster kan däremot hålla betydligt längre, om det sköts om på rätt sätt, med målning och renovering. Skulle någon del av fönstret bli skadad går det också att byta ut den, i de flesta fall. Läs mer om fönsterrenovering här.

Är det kvinnorna som renoverar fönster?

Hur ser det då ut om man studerar de hantverkare som arbetar med fönsterrenovering? Vi hittar en hel del kvinnor i tidningarna, i Norrtälje såväl som i Helsingfors. Även i vårt östra grannland finns det uppenbarligen ett stort intresse för att ta hand om gamla fönster och ge dem ett nytt liv. Detta nya liv kan vara längre än vad nytillverkade fönster skulle hålla, om man bytte ut fönstren.

Vissa skulle säga att kvinnor värnar mer om gamla traditioner och hantverk, och dit kan fönsterrenovering räknas. Det är också känt sedan tidigare att kvinnor bryr sig mer om miljön än män. Att renovera fönstren är mer miljövänligt än att byta ut dem. Om det traditionellt har varit kvinnor som förespråkat fönsterrenovering framför fönsterbyte vågar vi inte spekulera i här, men klart är att fler och fler män också får upp ögonen för fördelarna med att renovera fönstren.